[...] na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia. Wnioski Kofeina dobrze komponuje się z l-karnityną. Takie połączenie wydaje się wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej i wpływa także na wydolność sportowca. Warto podkreślić, iż podawano tu naprawdę duże dawki kofeiny (500 mg kofeiny dla 100 kg mężczyzny), jak i l-karnityny (15 g). Może to [...]
[...] płuc; Streptococcus pneumoniae czy pałeczkę grypy; Haemophilus influenzae). Zmniejszenie stężenia witaminy C w czasie infekcji oznacza, że podawanie witaminy C może mieć wpływ na leczenie. Wydaje się, iż podawanie 200 mg witaminy C dziennie będzie zupełnie niewystarczające w trakcie choroby. W szczególności Hume i Weyers (1973) wykazali, że [...]
[...] Pochodna karnityny - acetylo-karnityna jest także donorem grup acetylowych do syntezy acetylocholiny – ważnego neuroprzekaźnika, a ostatnie badania wskazują, że wpływa również na płodność mężczyzn. Ekstrakt z zielonej herbaty wspiera metabolizm i przyczynia się do utleniania tłuszczów. Zielona herbata swoje właściwości odchudzające [...]
Z l-karnityny chętnie korzystają sportowcy wytrzymałościowi, jak i kobiety chcące zredukować nieco tłuszczu i wysmuklić sylwetkę. Kulturystów jednak nie do końca przekonuje słuszność zastosowania l-karnityny, jako związku przydatnego w budowaniu masy mięśniowej i kształtowaniu sylwetki. Podsumowanie L-karnityna wykazuje silne działanie [...]
[...] zwiększyło wytrzymałość biegową, ale tylko w połączeniu z codziennymi ćwiczeniami (Narkar i in., 2008). W oparciu o powyższe założenie, naukowcy ponownie zbadali wpływ GW na zużycie substratów energetycznych i wytrzymałość u nieaktywnych fizycznie myszy. Nieoczekiwanie podawanie myszom GW501516 (w dawce 40 mg / kg w żywności) przez [...]
[...] alergenami. Podsumowanie Kiwi posiada wiele cennych właściwości, nie tylko dla sportowców. Przede wszystkim te owoce charakteryzują właściwości antyoksydacyjne (A,C,E), mają wpływ na siłę mięśni oraz pracę serca. Owoce kiwi mogą być wartościowym elementem posiłku potreningowego. Osoby cierpiące z powodu alergii powinny sprawdzić, czy tolerują [...]
[...] aktywację cytochromu P450 i detoksykację szkodliwych egzogennych substancji, metabolizm cholesterolu i tyrozyny, konwersję kwasu foliowego do kwasu folinowego. Może mieć wpływ na zmiany miażdżycowe (zwiększa stężenie naczyniowej tetrahydrobiopteryny) oraz zmniejsza nadciśnienie tętnicze. Do wczesnych objawów niedoboru witaminy C należy [...]
[...] Głównym zadaniem L-karnityny jest umożliwienie wykorzystania tłuszczy jako źródła energii, dlatego jest ona szeroko stosowana w procesach odchudzania. Dodatkowo ma korzystny wpływ na katabolizm mięśniowy. Ponadto L-karnityna jest również przeciwutleniaczem, zwalczającym zmęczenie. Garcinia Cambogia to źródło kwasu hydroksycytrynowego (HCA). [...]
ALC, czyli acetylo-l-karnityna jest substancją naturalnie występującą w naszym organizmie. Znaleźć ją można również w pożywieniu, jednak aby odczuć jej pozytywny wpływ na nasz organizm, niezbędna jest odpowiednia suplementacja większą ilością. Dodatek jej w suplementacji szczególnie pomocny jest w połączeniu z różnymi noopropikami, takimi jak: [...]
Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]
[...] i efektywniejszego budowania muskulatury. Główne związki, które wchodzą w skład BCAA to: leucyna, która działa na nasze mięśnie antykatabolicznie, chroniąc je, ponadto wpływa również na wzrost hormonu wzrostu, a także zwiększa wrażliwość naszego organizmu na insulinę, izoleucyna, która również zabezpiecza nasze mięśnie przed ich rozpadem, [...]
[...] a spalacze powinniśmy przecież brać podczas redukcji. Jednak działanie l-karnityny nie ogranicza się jedynie do redukcji tłuszczu. Jest to suplement godny uwagi, ponieważ wpływa anabolicznie na nasz organizm. Poprawia przepływ krwi, przez mięśnie są lepiej odżywione oraz zwiększa produkcję insuliny. Warto wspomnieć, że dzięki suplementacji [...]
[...] uzupełnić niedobór witaminy D, dzięki odpowiednio częstej, ale też bezpiecznej kuracji słonecznej. Endogenna synteza witaminy D w naszej skórze, która wywołana zostaje pod wpływem promieni słonecznych, jak wiadomo, to najlepszy sposób na dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy D. Gdzie znajdziemy witaminę D3 Witaminę tę znajdziemy w kilku [...]
[...] spożywanie L-karnityny prowadzić może do niekorzystnej zmiany składu flory bakteryjnej w kierunku szczepów powiązanych ze zwiększoną syntezą N-tlenku trimetyloaminy. Kwestia wpływu na florę bakteryjną jelit nie jest do końca jasna. Jedne badania sugerują wpływ poprzez faworyzację szczepów metabolizujących N-tlenek trimetyloaminy, co w [...]
[...] powiedzieć, że nad losem L-karnityny zbierają się ciemne chmury. Z drugiej jednak strony, TMAO występuje w stosunkowo dużych stężeniach w owocach morza, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Być może TMAO, mimo że ma negatywny wpływ na niektóre procesy, pełni również funkcje obronne? Z pewnością o tym jednym związku chemicznym wiele [...]
[...] sprawny transport cząsteczek tłuszczu do mitochondriów komórki, a tym samym poprawia konwersję zapasów tłuszczu na energię dostarczaną w postaci ciepła. Ma również korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego, a także zwiększa odporność organizmu na stres fizyczny. Zalecane porcjowanie Stosuj 3-4 porcje dziennie najlepiej na pusty żołądek. W dni [...]
Aktualizacja 03.06.2021 L-karnityna jest najczęściej wiązana z odchudzaniem. Jest ona wytwarzana przez nasz organizm z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny. Świat suplementacji wykorzystuje wiele rodzajów karnityny z różnymi głównymi założeniami. Jak dawkować i z czym łączyć? Ze względu na to, że ALCAR wydaje się bardziej aktywną formą [...]
[...] w przypadku chorób układu krążenia lub nadwrażliwości na kofeinę. Nie łączyć z alkoholem! Zróżnicowana dieta i zdrowy styl życia są ważne. Azorubina może mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. Jednorazowe spożycie beta-alaniny w ilości powyżej 800mg może powodować mrowienie i drętwienie. Produkt może zawierać alergeny [...]
[...] smaku i wyczuwalnie rozgrzewającym działaniu, takich jak czosnek, cynamon czy imbir. Podsumowanie Liczne badania naukowe potwierdzają, iż zaburzenie termogenezy ma istotny wpływ na gromadzenie się podskórnego tłuszczu. Z tego powodu warto wzbogacić swoją dietę o naturalne termogeniki, które poza efektem TEF zazwyczaj idą w parze ze związkami [...]